filosofiskkonfirmation.dk

Almindelige spørgsmål og svar

Hvem er de andre?
Søde mennesker på din konfirmationsalder, der også har valgt den kirkelige konfirmation fra.

Hvad er det man bekræfter til Filosofisk konfirmation?
Man bekræfter noget, man gerne vil forpligte sig til at stå for og værne omkring som voksent menneske. Det kan være menneskelige egenskaber, værdier eller såkaldte menneskelige dyder, man bekræfter. Det arbejder vi med i forberedelsen. Men fælles for os er, at vi har valgt en konfirmation uden om kirken, og at vi ikke er blevet spurgt om noget, som de kirkelige konfirmander (der er blevet spurgt om de vil bekræfte deres dåb). Vi skal hver især finde noget at sige 'ja' til uden at nogen har spurgt os. Det kalder man i filosofien at 'affirmere'.

Skal jeg høre på lange forelæsninger?
Nej. Du skal høre på oplæg om filosoffer, forfattere, romaner og myter, der giver os mulighed for at tale om etiske og moralske problemstillinger. Vi vil hele vejen igennem lægge op til at tale om eksempler fra vores levede liv hver især.

Hvad hvis jeg en dag må gå før eller ikke kan komme?
Så finder vi også ud af det.

Hvorfor har I Bibelen med?
Det er fordi det er vores kulturs vigtigste bog. Vores kultur er ikke religiøs-kristen, men den er kulturkristen. Og at kende til bibelen og dens historier er vigtigt for at kunne handle etisk og moralsk i vores kultur – for at kunne handle voksent. Vi tager altså ikke Bibelen bogstaveligt, men vi tager den alvorligt. Vi synes, at den har stået for længe i kirken og skal tilbage på boghylden under eksistens.

Hvad er forskellen på moral og etik?
Etik handler om at få et godt liv. Moral handler om ikke at gøre alt, hvad man kan; om ikke at bruge alt sin magt. Moral handler om at kunne leve sammen med andre. Man sagtens være meget moralsk uden at have et godt voksenliv. Derfor må der også etik til.

Får jeg lektier for?
Nej, der er ingen lektier. Men det kan være, at der er en praktisk opgave mellem gangene, såsom at spørge nogen om noget eller øve sig i noget.

Er dit spørgsmål ikke ovenfor, så stil det til os her:

Almindelige spørgsmål og svar
Om at tage af sted alene
Det siger tidligere deltagere