Hvordan man bliver voksen og hvad det betyder, er der tænkt meget over i mange hundrede år. Myteforskeren Joseph Campell sagde, at myter er menneskets kængurupung: det sted det kan søge hen i livet for at søge råd om at det at blive voksen. Den dag i dag fortæller vi stadig historier med mytegods. Det være sig Harry Potter, Ringenes Herre eller snart sagt enhver fortælling om forandring, der trækker på de gamle myter.
Der er altså tænkt over det at blive voksen og det at være menneske i mange hundrede år. Det er tankestof, som vores forfædre har vævet til os, og som man kan tage med i kufferten, når man begiver sig ud på livets rejse - også selv om rejsen foregår i en verden, der er gennemgribende teknologisk forandret.
Bibelen har rigtigt gode bud på det. Filosofien har nogle andre formuleringer af hvordan man bliver et godt menneske og får et godt liv. Og forskellige myter og stor litteratur leverer os også visdom om det at leve som menneske og tage ansvar for sit liv og andre. Med disse tre kufferter skal vi ud på en spændende dannelsesrejse.
Vi er altså ikke hårdkogte ateister eller religionsfornægtere. Vi ønsker bare at give dig et let forståeligt filosofisk perspektiv og ser på de store fortællinger om det at være menneske, mens vi giver dig mulighed for i fællesskab at undersøge, hvordan det passer eller ikke passer på vores liv i dag.
Vi er ikke bange for at tale om religion, men vi ser på ideer om voksen, barn, kærlighed, liv, død, seksualitet, ansvar, regler, etik og livets store spørgsmål med filosofiens briller. Du vil således både blive indviet i, hvad filosofferne ser, at de kristne tænker og mener og hvordan vi kan være i forhold til det som mennesker. Bibelen er en god bog, men den er ikke kirkens, og vi skal have sat de store samlinger af myter tilbage på hylden under ’eksistens’.
Vi kommer også til at se på, hvordan filosoffer fra antikken til vores egen tid har fortalt, at det at blive voksen handler om at påtage os vores egen eksistens som en opgave. Det handler bl.a. om at udvikle nogle særlige karakteregenskaber, som filosofferne kalder dyder, for at blive et afslebet menneske. At være voksen vil sige at kunne leve med omtanke og styre sig selv i stedet for at lægge under for vind og vejr eller andres meninger.
Vi skal også se på, hvordan det at blive voksen på en filosofisk måde kræver, at man bevarer noget af barnet i sit indre. Selv om man bliver voksen, skal der nemlig også være plads til leg og nysgerrighed i livet, og man skal ikke glemme, at man har været barn. Det barn der var skal finde en plads i den voksne.